Симптоми за шеќерна болест

Шеќерната болест предизвикува голем број на симптоми.

Основни симптоми на шеќерната болест се:

  1. Слабост и губење на работниот елан, честа желба за спиење и ослабнато паметење.
  2. Слабеење, што може да биде различно, т.е од губење неколку килограми за пократко време, до поизразено губење на телесната тежина често и покрај зголемениот апетит.
  3. Сушење на устата со чувство на сувост на грлото, што доведува до појава на жед и потреба од пиење на вода.
  4. Пиењето вода и мокрењето се постојани, па се нарушува и ноќниот мир.

Посебно внимание обрнете при зголемена жед, избегнете пиење на овошни сокови или газирани засладени пијалоци. Пијте само вода!

Други симптоми за шеќерната болест можат да бидат:

  1. Честа појава на гнојни мозолчиња по вратот, како и по други телови на телото кои не реагираат на вообичаената терапија.
  2. Црвенило со јадеж на половиот орган, што се влошува со миење со сапун и се повторува.
  3. Зголемен апетит за сите видови храна, и за слатки работи.
  4. Бавно зараснување на повредите, особено на раните што гнојат.
  5. Нарушување на видот.

Доколку се појават било кои од споменатите симптоми, особено при појава на повеќе од нив заедно, неопходно е да се консултирате со лекар.

Нашиот тим е тука за да ви помогне да утврдите дали овие симптоми со себе ја носат шеќерната болест.